luni, 20 aprilie 2009

Job platit sau voluntar...

Daca ar fi sa incep o prezentare pentru studenti care sa aiba tema »Job Platit sau Voluntariat in timpul facultatii » as incepe asa »
« Imagineaza-te la varsta de 30 dde ani, impreuna cu partenerul de viata si cei 2 copii pe o plaja exotica... Iti doreai de mult vacanta asta , ca doar ai muncit mult ultimii ani pentru a veni aici...te intinzi pe un sezlong si te bucuri de luxul de aici...Copiilor le place mult in apa asa ca iti trimiti menajera pe care ai luat-o cu tine, bineinteles pe cheltuaia ta, sa stea cu ei...Imediat iti comanzi un cocteil , iti pui halatul pe tine si pleci la masaj, ca doar ti-ai luat cel mai scump pachet posibil...In drum spre spa, te gandesti sa iti prelungesti excursia cu inca 2 saptamani, doar de dragul copiilor...iar banii nu sunt o problema.... »

Schimb rolul, devin student si particip la aceasta prezentare....Tabloul acesta reprezinta pentru studentul ambitios un obiectiv personal. Si de aceea, are de ales intre doua posibilitati , pe care le putem numi instrumente ajutatoare in atingerea celor obiective :sa faca voluntariat in asociatii studentesti sau sa aiba un job platit. Ambele « dau bine la CV ». Personal le-am facut pe amandoua, numai ca putin din fiecare. Dupa un an de voluntariat am decis sa « demisionez » deoarece nu eram de acord cu multe activitati ce reprezentau o pierdere de timp. Asa ca am trecut in tabara celor care au un job, desi nu eram obligata. Am avut ghinionul si in acelasi timp sansa de a trece prin mai multe joburi. Plecand astfel de la experienta mea, imi indrum prietenii care acum participa pentru prima daa la un seminar universitar sa aleaga intre cele doua. Oricare din ele iti ofera sansa sa capeti experienta si sa stii ce iti doresti pe viitor...Numai sa alegi una si sa incepi...apoi totul vine de la sine. Daca poti sa le faci pe amandoua este perfect, doar ca e mai greu.

Din curiozitate, am facut un sondaj in cercul prietenilor mei pentru a vedea ce parere au si ei. Astfel ca, din 15 persoane neobligate sa muneasca (parintii ii intretin financiar) 10 au ales jobul, iar ceilalti 5 au ales a doua varianta. Al doilea sondaj l-am facut pentru a vedea cati dintre prietenii care sunt obligati sa munceasca aleg prima varianta : ei bine, TOTI ! Un job platit iti ofera mai multa satisfactie financiara. Cluburile, hainele care tie iti plac si pentru care parintii nu iti dau bani, iesirile cu prietenii la munte...pentru toate astea parca nu mai vrei sa ceri bani parintilor. Asa ca aceasta varianta este cea mai buna. In plus, ai marea oportunitate ca, pana la sfarsitul facultatii sa avansezi in functie, asta daca jobul ales este ceea ce iti doresti sa faci in viitor si depui efortul necesar, bineinteles. Altfel nu se poate.

Un alt argument pentru care as alege un job pe timpul facultatii este urmatorul : trainingurile, team-buildingurile oferite de compania la care lucrezi sunt foarte folositare si te pot forma, pentru ca pe viitor sa te iesi din situatii criza. Atunci cand te lovesti de o problema, experienta de la seminariile la care ai participat te poate scoate din « ceata ». De asemenea, sunt companii care iti ofera sprijin financiar pentru a urma cursuri care costa foarte mult, astfel iti arata ca esti « an important asset » si ca te vor mai departe in echipa lor. Dar, efortul tau va fi insutit si de obicei, cei care vor sa isi atinga obiectivul stabilit fac multe sacrificii.

Cred ca, daca ai sansa sa lucrezi in diferite companii pe acelasi post , datele problemei nu se schimba cu mult. Experienta castigata te ajuta sa iti gasesti ceva mai bun, poate chiar un post superior celui de la care ai plecat. Lucrurile stau putin mai diferit in situatia in care pe timpul facutatii treci prin mai multe posturi. De obicei angajatorii devin reticenti la astfel de persoane care schimba locul de munca si postul o data la un an sau poate chiar mai des. Si bineineinteles, experienta cumulata din diferitele locuri prin care ai trecut poate fi folositoare, stii sa faci multe lucruri si este in beneficiul tau, asta daca iti cauti un loc de munca entry-level. Stii sa faci o multime de lucruri dar poate nu excelezi in nic unul. Deci, specializarea intr-un anumit domeniu este foarte importanta.

Sunt de parere ca trebuie aleasa solutia optima, astfel ca, intre un job bine platit azi dar care are un viitor incert si unul care iti permite sa avansezi pentru ca tu sa mergi, mai tarziu, in excursia descrisa in tabloul de la inceputul argumentarii, cea de-a doua varianta mi se pare mai buna. Cel mai dezirabil scenariu in cautarea de joburi este sa gasesti acel post indeajuns de bine remunerat incat sa iti mentina interesul si sa devina punctul de plecare in schitarea carierei.

Exista oameni despre care se discuta astfel » Mai, da’ ce face ? Unde munceste de isi permite atatea ? ......Raspunsul este simplu :Ocupa pozitia de « FIU »...Consider ca, orice student, care nu ocupa aceasta functie de « fiu »al domnului sentor, doctor, presedinte, etc si care isi doreste ca, intr-o buna zi sa fie protagonistul principal al situatiei descrise de mine la inceput, este destul de constient ca, pas cu pas, prin mult efort si rabdare, fie ca alege un job , fie ca activeaza ca voluntar, va ajunge unde vrea doar daca ambitia il caracterizeaza mai mult decat comoditatea.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna ziua, Ajutati-ne sa salvam viata lui Sorin Gologan, un copil de numai 14 ani, maturizat inainte de vreme. Acest copil sufera de NEUROBLASTOM TORACIC, o forma rara de cancer, foarte grava, care evolueaza foarte rapid si ii ataca pe zi ce trece corpul si mintea. http://www.soringologan.info "Orice efort conteaza, oricat de mic". Sorin va multumeste!!!